EKTAKTH ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έκτακτη Αιμοδοσία στην Καλαμάτα

Έκκληση σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες να συνεχίσουν να προσφέρουν το δώρο ζωής προς τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη από τον Υπουργό Υγείας κ. Vassilis Kikilias και από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς.

Η Δημ. Βλαχονικολός & Σία ΙΚΕ και ο σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών COSMOS Καλαμάτας μέσω των καταστημάτων COSMOS Καλαμάτας διοργανώνουν 3ήμερη ΕΚΤΑΚΤΗ Αιμοδοσία σε συνεργασία με την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, το κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης Διάπλαση και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, εντός του εμπορικού καταστήματος COSMOS, στην οδό Ιατροπούλου 20 & Πλατεία Βασ. Γεωργίου, με τίτλο «ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ».

Υποστηρικτές της Έκτακτης Αιμοδοσίας είναι η Νοσηλευτική Υπηρεσία του Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας του Ε.Ε.Σ. Καλαμάτας Τμήμα Νοσηλευτών-τριών, ο Δήμος Καλαμάτας, η εταιρία παροχής υπηρεσιών διαδικτύου ψηφιακής τεχνολογίας και πολυμέσων Greatway.gr με έδρα τη Καλαμάτα, η εταιρία StartPC – Στούπας Πληροφορική με έδρα την Καλαμάτα και εξειδίκευση στην μηχανογράφηση επιχειρήσεων, η εταιρία Unigreen S.A., το ειδησεογραφικό site MessiniaLive, το EnterMessinia.gr group, η Εφημερίδα «Ελευθερία», η εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ News, το τηλεοπτικό κανάλι BEST TV, το τηλεοπτικό κανάλι Μεσόγειος Τηλεόραση, το ειδησεογραφικό site Kalamatajournal.gr, το ειδησεογραφικό site kalamatatimes.gr, ο ραδιοφωνικός σταθμός Focus Radio – 99.6 καθώς και το 6o Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Τμήμα Καλαμάτας.

Οι εθελοντές μπορούν να δώσουν αίμα είτε για κάποιον ασθενή, είτε για οποιαδήποτε εθελοντική ομάδα αιμοδοτών επιθυμούν οι ίδιοι.

Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ φέρει το μήνυμα «ΜΕΝΟΥΜΕ ΨΥΧΡΑΙΜΟΙ – ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΙΜΑ».

Ο δικαιολογημένος φόβος των πολιτών να πλησιάσουν τα νοσοκομεία, σύσταση που υποστηρίζεται και από όλους τους παγκόσμιους και εθνικούς φορείς υγείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας, έχει επιφέρει αναπόφευκτα επίπτωση στην προσέλευση αιμοδοτών και έχει προκαλέσει ήδη οξεία μείωση των αποθεμάτων αίματος. 

Στόχος της Έκτακτης Αιμοδοσίας είναι να συλλεχτεί όσο περισσότερο αίμα γίνεται.

Στον χώρο διεξαγωγής της Αιμοδοσίας θα τηρηθούν από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, όλα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας της ατομικής υγείας. Κατά τη διάρκεια της Αιμοδοσίας θα τηρηθούν τα εξής μέτρα:

-Στο κατάστημα θα πραγματοποιηθεί 48ωρη απολύμανση πριν την πραγματοποίηση της Αιμοδοσίας.
-Προσέρχονται προς αιμοδότηση μόνο όσοι και όσες αισθάνονται απόλυτα υγιείς.
-Ο εξοπλισμός της Αιμοδοσίας (καρέκλες, τραπεζάκια κ.ο.κ) καθαρίζεται και απολυμαίνεται ενδελεχώς.
-Η αναμονή των αιμοδοτών θα είναι στον εξωτερικό χώρο, ώστε να μην δημιουργείται συνωστισμός.
-Οι αιμοληψίες θα γίνονται ανά δύο άτομα, τηρώντας τη μεταξύ τους απόσταση ασφαλείας των δύο μέτρων.  
-Ο χώρος θα αερίζεται τακτικά.
-Θα υπάρχουν διαθέσιμα αντισηπτικά για τους παρευρισκόμενους.
-Η χρήση μάσκας και γαντιών είναι δεδομένη για όποιον το επιθυμεί από τους Αιμοδότες και το Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Στην Έκτακτη Αιμοδοσία θα παραστούν εναλλάξ ο Ιατρός Διευθυντής τμήματος Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας κος Τσιμικλής Σταύρος, η διευθύντρια κα Καπόγλη Αγγελική, η επικουρική ιατρός κα Παγάνη Ελένη, καθώς και Νοσηλεύτριες του Τμήματος Αιμοδοσίας.

Η «Έκτακτη Αιμοδοσία» θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 1 Απριλίου, έως και την Παρασκευή 3 Απριλίου και ώρα 9:00 πμ έως 14:00 μμ, εντός του καταστήματος COSMOS, στην Ιατροπούλου 20 & Πλατεία Βασ. Γεωργίου, στην κεντρική Πλατεία Καλαμάτας.

Για την συμμετοχή σας στην Έκτακτη Αιμοδοσία θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής :

-Κάθε άνθρωπος , άνδρας η γυναίκα, 18-62 μπορεί να λάβει μέρος σε αιμοδοσία με απαραίτητα προϋπόθεση να είναι υγιής.
-Συμπληρώνοντας το έντυπο αιμοδοσίας υπεύθυνος Ιατρός ελέγχει τον υποψήφιο αιμοδότη για το αν πληροί τις προϋποθέσεις.
-Πριν από την αιμοληψία ο αιμοδότης δεν πρέπει να έχει καταναλώσει τουλάχιστον από το προηγούμενο βράδυ αλκοόλ, να είναι ξεκούραστος και να έχει πάρει ένα ελαφρύ γεύμα.
– Η αιμοδοσία διαρκεί 5–10 λεπτά.
– Αποφύγετε το κάπνισμα και την οδήγηση για μια περίπου ώρα και τη βαριά σωματική άσκηση για το υπόλοιπο της ημέρας.

Η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη και η διάθεση για προσφορά ζωής, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο, είναι μεγαλύτερη από το φόβο. Ας συνεχίσουμε να προσφέρουμε το δώρο της ζωής στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Δεν αφήνουμε καμία ζωή να κινδυνέψει. Είμαστε εκεί για τον άλλο και για τα εύκολα και για τα δύσκολα.

Για την Δημ. Βλαχονικολός & Σια IKE
Βλαχονικολός Κωνσταντίνος

#ektaktiaimodosiaCOSMOS #COSMOS #Kalamata #μένουμεσπίτι #denfovomasteprostateyomaste